Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини » Ветеринарни новини

Ветеринарни новини

 

14-ти Декември: Професионален празник на ветеринарния лекар в България

14.12.2017

Необходимост от ветеринарни лекари в България е установена още от първото обикновено народно събрание през 1879 год. От тогава до наши дни ветеринарномедицинската професия е търпяла множество обрати и превратности. Постигала е световнозначими успехи. А ветеринарните лекари въпреки тези промени-конюнктурни, политически и социални са се борили както преди 120 години, така и днес за едно-здрави животни, качествена и безопасна животинска продукция и  защита на човешкото здраве.

В името на тези хора отдали сърцата и живота си на тази толкова хуманна професия, ние от Екипът на сдружение "Ветеринарна Е-Практика" пожелаваме на този ден на всички ветеринарни лекари в България-практикуващи, пенсионирани, и учащи здраве, семейно щастие и професионални успехи!

Ние знаем, колко труд, упоритост, всеотдайност, смелост и любов са необходими за да практикуваш тази професия. Знаем, колко себераздаване е нужно, за да спечелиш доверието на същества, които не говорят езика ти. Да ги мотивираш да ти съдействат, дори когато им причиняваш неудобство, защото това е в интерес на тяхното здраве.

Знаем, колко голяма е радостта да видиш успеха на твоя труд и усилия в радостното подскачане, както и познаваме болката, когато се сблъскаме с предела на живота.

За това благодарим на всеки от Вас, че ви има, че се борите и усъвършенствате ежедневно и правите професията  една от най-уважаваните в обществото, с висока стапен на доверие.

  

 


Учени: Германските свиневъди имат нужда от повишаване на ветеринарната грамотност!

04.12.2017
       Университетът по ветеринарна медицина в Хановер-TiHo Hannover, публикуваха резултати от изследване, което показва че в немските свинеферми има проблеми със здравословното състояние на поголовието, съобщава Agrarheute.
В хода на изследването са проучвани трупове на свине в четири кланници в различни райони на Германия.

10 начина, по които се променя професията ветеринарен лекар .

28.09.2017
 За тези, които са избрали една професия, която не само е част от твоя живот, а тя е твоя живот. Професия, завладяваща света ти, изпълнена с много отговорност, ангажираност и себеотдаване.

10 начина, по които се променя професията ветеринарен лекар .

Статия от Пийт Ведербърн 

Съвременната професия се промени драстично от годините , когато се дипломирах като ветеринарен лекар преди около тридесет години, а промените настъпват с бързи темпове. Топ десет на тенденциите за промяна в професията , са описани в списък към неотдавнашна редакция от Адел Уотърс, редактор на Ветеринарния журнал. Статията бе създадена по време на срещата на хиляди ветеринарни лекари на ежегодния конгрес BSAVA в Бирмингам, известен и като най-големия в света на ветеринарната медицина. Списъкът съдържа полезно резюме на бъдещите очаквания към младите ветеринари, които навлизат в професията.


Забраненият ДДТ и фипронил открити в български храни в Европа

27.09.2017
 Забраненият от десетилетия пестицид ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) и олово са открити в корен от репей, внесен от България във Франция. В Гърция и Румъния пък са продавани български яйца с шест пъти повече фипронил от количеството му, открито в партиди у нас в средата на септември.

Тревожната информация бе оповестена от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF).

На 15 септември Франция сигнализира за внесен от България органичен корен от репей (използва се с лечебна цел), в който са открити олово (11 мг/кг) и ДДТ (0.027 мг/кг). Рискът е определен като сериозен.Бруцелоза в Сливен, 23 животни заразени

16.08.2017
 д-р Вяра Гришина
 
В края на миналата седмица в с. Гергевец и кв. Речица на Сливен, са установени чрез кръвни изследвания 23 броя болни от бруцелоза овце и кози в 9 животновъдни обекта. Животните са евтаназирани и извозени в екарисаж , а всички хора, които са били в контакт с тях, включително и ветеринарните лекари са дали кръвни проби. Очакват се резултатите да излязат до два-три дни.
 
Вчера в Сливен се е състояло заседание на областната епизоотична комисия . Работи се по оздравителна програма, която в срок от 42 дни ще се вземат по график проби от животни в региона. За два месеца се забранява продажбата и движението на животни извън общината. Личните лекари в областта са предупредени да следят за заболяването. Продукцията от заразените животни е иззета и унищожена в екарисаж.

Високата смъртност при пчелите увеличи цената на меда в България с 20%

15.08.2017
 
               В последните месеци цената на меда в България се е увеличила с около 20% заради високата смъртност при пчелите. Тази година тя достигала между 60 и 100 процента. Това съобщи пред БНТ председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов.

БАБХ иска да ти отнеме кучето

10.05.2017

 

Изпълнителният директор на БАБХ - въплъщение на неадекватността


Попаднахме на поредната простотия на БАБХ, без грам извинение! Четете и се шокирайте:

"ВАЖНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЧИПИРАНЕТО И ВЕТЕРИНАРНО-МЕДИЦИНСКИТЕ ПАСПОРТИ НА КУЧЕТАТА

Милена Георгиева, Malum In Se Kennel

От март тази година важат нови правила по отношение на регистрацията на чиповете и ветеринарно-медицинските паспорти на кучетата във ВетИс и легализацията им от държавния ветеринар по район.

Вече задължително се регистрира не само чипа на дадено куче, но и неговия ветеринарен паспорт, както и се поставя печат за легализация на данните от държавен ветеринар.

Спорът за рогата на швейцарските крави влиза в парламента

18.02.2017
 Разгорещеният дебат в Швейцария за това дали са нужни рогата на кравите, влезе и в парламента.

Депутатите ще трябва да подкрепят, или да отхвърлат обществената инициатива "За достойнството на селскостопанските животни", чиито автори търсят субсидии за фермерите, които не искат да премахват рогата на техните крави. Федералният съвет (правителството), на заседанието си на 15 февруари категорично я отхвърли, като призова депутатите да кажат "не".

Спорът върви от дълго време и има икономическа, екологична и естетическа аргументация.Бракониерство на редки миди, „бялото злато“ на Африка, стига пределни нива

16.02.2017
 Нелегалната търговия с миди от вида Haliotidae – най-ценните миди в света – подклажда социална и екологична криза в Южна Африка.

Мидите Haliotidae се срещат във водораслови гори в крайбрежните води на много континенти, в това число и на Южна Африка. Големите мекотели играят съществена „инженерна“ роля за поддържането на водорасловите гори, където живеят много други видове. Наречени „бялото злато“ те се считат за деликатес в много азиатски страни.

Български ветеринарни лекари извършиха първата по рода си операция по поставяне на протези на котка

26.01.2017
 Пух, десетмесечен котарак, загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи нов шанс за живот след революционна операция, извършена успешно за първи път у нас от български ветеринарен лекар.

Функцията на крайниците на Пух бе възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца. Иновативната високотехнологична операция, извършена от Д-р Владислав Златинов, включва костно вграждане на титаниеви импланти, към които се прикрепват специално изработени външни протези. Този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis-ITAP) е все още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света.Супер модерната Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ отвори врати в Плевен

14.12.2016
 С водосвет и изпълнения на Фолклорна формация „Орфикус“ – Смолян, голям коктеил и подбрана музика днес в Плевен – навръх професионалния празник на ветеринарните лекари 14.Декември, бе открита новата модерна Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“.

 

Събитието уважиха зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, както и десетки колеги на основателите на клиниката, дошли от цяла България, за да ги поздравят за огромния успех. Клиниката, намираща се на ул. „Олимпийска“ №14 (до автомивка „Кенеди 2“), обслужва своите клиенти от ноември. Създаването й е факт с общите усилия на много хора, фирми и институции.


ЧУДОВИЩЕН СКАНДАЛ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ДФЗ!

12.12.2016
 ЧУДОВИЩЕН СКАНДАЛ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ДФЗ! ЗА 6 МЕСЕЦА БЪЛГАРИЯ ИЗГУБИ 5 МИЛИАРДА И 600 МИЛИОНА! ЦАЦАРОВ, СПРИ ГИ! ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА БЯГА В БРЮКСЕЛ, ПОРОЖАНОВ ИЗНАСЯ ТОРБИ С ДОКУМЕНТИ!

Чудовищен скандал се крие в Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд ”Земеделие“!

Заради министърката на земеделието Десислава Танева, Миньна -Грудев, и Пора, и още 10-на мухльовци, България изгуби през последната половин година 5 милиарда и 600 милиона лева.

От невероятната наглост на тези хора и безумието на няколко алчници сега ще страдат всички български земеделци и бенефициенти на ПРСР.

Аутопсия оневини рибарите за масовата смърт на делфини

29.11.2016

 Тази седмица във ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет за първи път се проведе аутопсия на делфини. Целта беше да се установи на какво се дължи масовата смъртност на морските бозайници това лято.

Отпада версията, че масовата смърт на делфини по българското Черноморие през изминалото лято се дължи на това, че бозайниците са се заплели в рибарски мрежи. При подобни случаи животните се удавят, но според предварителните данни от направената днес в Тракийския университет на Стара Загора аутопсия на замразените трупове на два мъртви делфина показа, че причина за смъртта им не е удавяне.


 


Генна мутация-Говеда с един шиен прешлен по-малко

18.11.2016
 Изследователи от института Лайбниц (FBN) в Думерсдорф при Рощок установяват генетичен дефект при говеда - вместо обичайните седем шийни прешлени, животните са имали само шест.

Телетата от породата Холщайн са имали също и къси опашки, съобщиха от института Лайбниц (FBN) в Думерсдорф при Рощок. Някои от животните са имали промяна в походката, а други не са могли да стоят на краката си. Животновъдите, отглеждащи животните, съобщават за болестта. Заедно с университета по ветеринарна медицина в Хановер екипът от FBN е изследвал гена, отговорен за заболяването. 

Кетозата-коварна болест и при бременните овце

15.11.2016
 Заболяването се проявява преди всичко при интензивно отглежданите животни и относително по-рядко - при екстензивно пасищно отглеждане

Кетозата е тежко, остро протичащо заболяване, характеризиращо се с нарушение на обмяната на веществата, с натрупване в кръвта и урината на кетонови тела много над физиологичната норма, което е причина за отравяне на организма (токсикоза).

От нея боледуват само бременните овце с повече от един плод през последните два месеца на бременността. Болестта се появява преди всичко при интензивно отглеждане на овцете и е относително по-рядко при екстензивно пасищно отглеждане. За разлика
от кетозата при кравите болестта при бременните овце често придобива масово разпространение в отделни стада.

Нови европравила проследяват произхода на вносното конско месо

27.09.2016
 Европейската комисия засилва контрола над вноса на конско месо на територията на Евросъюза и най-вече върху доставките от Канада и Южна Америка.
Решението е взето след провеждане на редица проверки, които показват, че канадското и южноамериканското конско месо не отговаря на стандартите за качество и безопасност в Европейския съюз.
Също така е важна възможността за проследяване на страната на произход на месото, което в редица случаи се оказва невъзможно.

Канадските птицевъди ще намаляват профилактичното използване на антибиотици

27.09.2016
 Хиляди канадски долари ще бъдат инвестирани в птицевъдния сектор на Квебек, за да бъде намалено профилактичното прилагане на антибиотици.
Пиер Бретон, член на Палатата на общините на Постоянния комитет по земеделие и храни в района съобщи за инвестиции в размер на 690 000 долара, които ще бъдат предадени на EVQ - Асоциацията на птицевъдите в Квебек.

Победа за свободата на практикуване на ветеринарните лекари в България!

09.09.2016
 След 18 месечно чакане Сдружение "Ветеринарна Е-Практика" чрез своя Председател д-р Георги Зафиров, спечели на първа инстанция забележително по своята същност и значение съдебно дело срещу директора на Българска агенция по безопасност на храните и водената от него политика на прехвърляне на отговорности и задължения върху практикуващите ветеринарни лекари в България, които по принцип са вменени в трудовите характеристики на чиновниците от БАБХ.

Първо огнище на Антракс за 2016 година

26.07.2016

 Българска агенция по безопасност на храните, обяви първото за 2016 година огнище на Антракс в България, с. Ситово, Силистренско.

Според информацията от коварната болест са заразени и умрели 4 бр. говеда. Останалите животни във фермата са ваксинирани.

От няколко години в България ваксинацията срещу Антракс, както и всички останали профилактични мероприятия свързани с Държавната профилактична програма се изпълняват с много голямо закъснение, извън предвидените в нормативните актове срокове. Причините за това са свързани със закъснели обществени поръчки за диагностикуми и ваксини, които БАБХ провежда. Друга причина е протакането при подписване на договори с практикуващите ветеринарни лекари, с цел да се пестят пари за профилактика, което в крайна сметка води до избухване на епидемии в различни части на страната. Трета причина е липсата на адекватен контрол от страна на БАБХ и местната власт в лицето на кметове, които не следят дали собствениците на животни имат договори за ветеринарно обслужване и дали животните им имат надлежна идентификация. Това е предпоставка за нерегламентирана търговия и придвижване на животните, което води до бързо разпространение на зарази от всякакво естество.


Предистория и причини за спиране на VELACTIS

26.07.2016

 От Сева, България изпратиха днес допълнителна информация до практикуващите ветеринарни лекари, която разяснява причините за спирането в продажба и употреба на Велактис. Ето и писмото:

Бихме искали да Ви информираме за следното:


CEVA Santé Animale е изпратила информация към Европейската Агенция по лекарствата по линията на фармакологичната бдителност, относно докладвани нежелани събития настъпили в периода от официалното пускане на продукта на Европейския пазар през м. Март 2016 г. до втората половина на м. Юни 2016 г. Касае се за млечни крави, при които е бил приложен Velactis (каберголин) с цел внезапно пресушаване.

Предистория:

Общо 40 000 дози се очаква да са били използвани в ЕС за този период.

За периода между 1 март и 21 юни 2016 г. са докладвани чрез базата данни на Европейската ветеринарна фармакологична бдителност (EVVet) приблизително 93 нежелани събития, касаещи общо 151 животни. В тези доклади са включени 60 съобщения за залежаване, касаещи 81 животни и около 54 крави с други прояви. Има 15 съобщения за смърт (общо 16 крави), по-голямата част от които са биле евтаназирани по преценка на ветеринарен специалист. За смъртта на другите умрели животни все още не е определена причинна връзка.