Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини » Ветеринарни новини

Ветеринарни новини

Високата смъртност при пчелите увеличи цената на меда в България с 20%

15.08.2017
Медопроизводител
В последните месеци цената на меда в България се е увеличила с около 20% заради високата смъртност при пчелите. Тази година тя достигала между 60 и 100 процента. Това съобщи пред БНТ председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов.

Той даде за пример Русе, където имало кошери, които останали изцяло празни заради смъртта на всички пчели в тях. По-малкият добив принудил производителите да увеличат цената на дребно, като килограм мед се търгува между 8 и 13 лв. в зависимост от вида му.

От федерацията успокоиха, че пчеларите почти изцяло са възстановили популацията на насекомите и не се очаква нов скок на цената. От бранша се оплакват от друг проблем – вносителите на мед от страни извън Европейския съюз.

"Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед и това рефлектира веднага. Българският, румънският и сръбският мед са най-качествени в целия свят и много често чуждият мед се овкусява с нашия", заяви Куманов.

Той даде съвет на потребителите как да установят в домашни условия дали медът, който ядат, е истински или не. Куманов обясни, че една лъжичка мед се поставя в чаша вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова неговата консистенция е по-хубава.

в. Дневник