Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини » Ветеринарни новини

Ветеринарни новини

Бруцелоза в Сливен, 23 животни заразени

16.08.2017
д-р Вяра Гришина
 д-р Вяра Гришина

В края на миналата седмица в с. Гергевец и кв. Речица на Сливен, са установени чрез кръвни изследвания 23 броя болни от бруцелоза овце и кози в 9 животновъдни обекта. Животните са евтаназирани и извозени в екарисаж , а всички хора, които са били в контакт с тях, включително и ветеринарните лекари са дали кръвни проби. Очакват се резултатите да излязат до два-три дни.

Вчера в Сливен се е състояло заседание на областната епизоотична комисия . Работи се по оздравителна програма, която в срок от 42 дни ще се вземат по график проби от животни в региона. За два месеца се забранява продажбата и движението на животни извън общината. Личните лекари в областта са предупредени да следят за заболяването. Продукцията от заразените животни е иззета и унищожена в екарисаж.

За сега вида на бактерията не е уточнен, но се предполага, че се касае за Brucella melitensis, която освен овце и кози заразява също говеда, коне, кучета и хора .
 
Заболяването се води първично огнище за региона, защото не се е срещало от 2005 година насам. По първоначални данни става въпрос за нелегален внос на 9 кози и 22 овце от Гърция, докарани в Гергевец. В последствие едно от животните е продадено в кв. Речица, където случайно е изследвано, защото по план кръв се взима едва на 25% от животните в стада над 50 бр. Животните не са обявени пред ветеринарните служби, не са маркирани и стопаните не са сключили договор за обслужване с практикуващ ветеринарен лекар, както изисква Законът за ветеринарномедицинската дейност.

При създадената своевременно организация от страна на Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен съвместно с практикуващите ветеринарни лекари в района се установява, че от изследваните над 815 дребни преживни животни и 148 бр. говеда в селото , близо 200 броя дребни преживни не са били маркирани и съответно не са изследвани през годините за бруцелоза, както и не са ваксинирани за болестта Син език.

Нерегламентираното отглеждане на животни от дребни собственици е постоянно тиктакаща "бомба", защото такива животни не попадат в полезрението и обхвата на ежегодната профилактична ветеринарномедицинска профилактика. Такива животни представляват огромна опасност за епизоотичната обстановка в страната. Те не подлежат на абсолютно никакъв контрол, стопаните на такива животни ги придвижват, продават, заменят в цялата страна, което създава непрекъснат риск за здравето, както на животните в страната, така и за здравето на ползвателите на продукция от такива животни.

Причините за нерегистриране на животни в т.нар. заден двор или животни за личните нужди на домакинствата са различни. Най-често става въпрос за неразбиране на необходимостта от това животните да "излязат на светло" поради страх на хората от такси, данъци, административни санкции или просто неуважение на правилата. А такова е възможно паради размитите правомощия на общински служби , агенция по контрол на храните и полиция.

Не е ясно дали собствениците на неидентифицираните животни ще бъдат санкционирани и как, защото на посочения на сайта на БАБХ телефон за контакти с ОДБХ Сливен, днес никой не вдигаше телефона.

Дано поредното избухване на Бруцелоза е аларма за Министерство на земеделието, че има съществени пропуски при работата на всички тези институции, когато става въпрос за контрол по изпълнение изискванията на закона за ветеринарномедицинската дейност.

Припомням, че през 2015 год. поради Бруцелоза в гр. Рила и околните на него села бяха умъртвени над 260 броя животни, като от тях заразени бяха 11 кучета и един кон. От заболяването пострадаха 33 човека, включително три ветеринарни специалиста.

Въпреки тази статистика, дребните животновъди от цялата страна продължават да не регистрират животните си и да не им осигуряват необходимата ветеринарна грижа.