Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини » Ветеринарни новини

Ветеринарни новини

14-ти Декември: Професионален празник на ветеринарния лекар в България

14.12.2017
Ден на ветеринарния лекар
 Необходимост от ветеринарни лекари в България е установена още от първото обикновено народно събрание през 1879 год. От тогава до наши дни ветеринарномедицинската професия е търпяла множество обрати и превратности. Постигала е световнозначими успехи. А ветеринарните лекари въпреки тези промени-конюнктурни, политически и социални са се борили както преди 120 години, така и днес за едно-здрави животни, качествена и безопасна животинска продукция и защита на човешкото здраве.

В името на тези хора отдали сърцата и живота си на тази толкова хуманна професия, ние от Екипът на сдружение "Ветеринарна Е-Практика" пожелаваме на този ден на всички ветеринарни лекари в България-практикуващи, пенсионирани, и учащи здраве, семейно щастие и професионални успехи!

Ние знаем, колко труд, упоритост, всеотдайност, смелост и любов са необходими за да практикуваш тази професия. Знаем, колко себераздаване е нужно, за да спечелиш доверието на същества, които не говорят езика ти. Да ги мотивираш да ти съдействат, дори когато им причиняваш неудобство, защото това е в интерес на тяхното здраве.

Знаем, колко голяма е радостта да видиш успеха на твоя труд и усилия в радостното подскачане, както и познаваме болката, когато се сблъскаме с предела на живота.

За това благодарим на всеки от Вас, че ви има, че се борите и усъвършенствате ежедневно и правите професията една от най-уважаваните в обществото, с висока стапен на доверие.


От екипа на СНЦ "Ветеринарна Е-Практика"

д-р Георги Зафиров

д-р Вяра Гришина

д-р Калоян Лучански

д-р Йордан Бойчев

д-р Ангел Ангелов

д-р Мартин Божков

д-р Венцислав Даков

 

ИСТОРИЯ

На 14 декември честваме Деня на ветеринаря - професионалния празник на всички ветеринарни специалисти. На днешната дата през 1897 г. е приет Закона за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на ветеринарномедицинската служба в България.

До Освобождението на България от турско робство в страната няма квалифицирани ветеринарни специалисти. Първи организатори на ветеринарната медицина в България са лекари от руската армия едва след 1878 г. Сред тях са имена като Иван Нейман, Иван Вознесенски, Ото Калнинг, Карл Расс и други.

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 г. от Първото обикновено народно събрание. В този документ се споменава, че "на медицинския съвет се възлага издаване на наставления против заразителните болести по хората и животните".

В първия медицински съвет няма представител с ветеринарномедицинско образование. Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни.