Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини » Новини

Новини

 

Писмо до Народните представители от СНЦ "Ветеринарна Е-Практика"

05.07.2019
 До:
Председателя на НС
Г-жа Цвета Караянчева

.........................................

Позиция на Сдружение с нестопанска цел „Ветеринарна Е-Практика“ относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност № 954-01-44, внесен от н.п. Десислава Атанасова и гр.н.п. на 20 юни 2019 г. касаещ режима за разходка и извеждане на обществени места на кучета.

 

Уважаема г-жо Караянчева, уважаеми госпожи и господа народни представители,

СНЦ „Ветеринарна Е-Практика“ по своя формат е клъстер обединяващ ветеринарни лекари, фермери и собственици на различни видове животни от цялата страна. В това ни качество искаме да изразим следната позиция по горенаписания законопроект.
В съзнанието на българския народ кучето се възприема като „Най-добрият приятел на човека“! Това въобще не е случайно и ни най-малко не е пресилено. Кучето е одомашнено от хората преди 10 хиляди години. То е единствения вид животно претърпял толкова сложна и всеобхватна промяна под въздействие единствено на човешката развъдна дейност. В света са признати над 260 породи кучета, които се използват за разнообразни цели: от това да са просто компаньони, за лов, за спорт до много отговорни дейности като спасители в планините, водачи на слепи хора, за борба с безредиците, за откриване на наркотици, оръжие и взривоопасни бойни вещества, охрана на държавни граници, летища и още много други. В последните десет години все по-важно става значението на кучетата като емоционални терапевти в болници и хосписи за деца с онкологични заболявания и възрастни с тежки здравословни проблеми.Оборотът на фармацевтичния пазар у нас надхвърли 2,7 милиарда лева

19.02.2018
 Ръст на продажбите над 50% в стойност не се среща често на лекарствения пазар. Екстремните еднократни стойности обаче бяха постигнати от три фармацевтични компании през миналата година и драстично разместиха класацията на най-големите по продажби производители на лекарства в България. Трите компании са AbbVie, Angelini (Gilead) и MSD, като при първите две от тях причината са лекарствата им, които водят до излекуване от хепатит С. През миналата година здравната каса за пръв път покри лечението на повече пациенти. Това е и причината общо пазарът да расте - с 10%.

БАН се обяви против преподаването на хомеопатия

13.02.2018
 Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас.
В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината.

Фондация "Лъки Хънт" отново алармира БАБХ за 50 бедстващи кучета в студа.

13.02.2018
 Над 50 немски и белгийски овчарки, сред които и новородени кученца, са оставени да живеят при тежки условия в аксаковското село Новаково.
Състоянието на животните се е влошило драстично след падналия сняг и ниските температури от последните дни. За това алармират от Фондацията "Лъки Хънт" в профила си във Фейсбук.

Скандалът със заразените с фипронил яйца се разраства.

21.09.2017
 д-р Вяра Гришина: В тези количества фипронила не е опасен, но БАБХ не си е свършила работата

Количествата фипронил, които са открити в над 1 200 000 яйца, са много малки и няма да повлияят толкова негативно върху здравето на хората. Проблемът в случая е загубата на доверие в държавните институции, които гарантират по закон безопаснотта на храната, която достига до гражданите. Това заяви д-р Вяра Гришина, координатор на „Движение 21“ за област Пловдив.

Фипронилът е инсектициден препарат, с много добър ефект при борба с кърлежи и бълхи, особено при домашни любимци – котки, кучета, защото има дълъг, остатъчен ефект и действа в рамките на около месец. По думите на д-р Гришина такъв препарат е регистриран и за третиране на гълъби, чиито яйца и месо не се използват за човешка консумация, но в случая явно става въпрос за злоупотреба с подобни препарати, които се използват нерегламентирано в птицеферми.

„Много вероятно е да става въпрос за нелегален внос или за употреба на преперат, който се произвежда и разфасова в България за гълъби, но в във разфасовки за промишлена употреба. За домашни любимци ветеринарномедицински продукти съдържащи фипронил се продават, под формата на пипети, които се прилагат за превенция от бълхи, кърлежи и други ектопаразити. Когато обаче говорим за 200, 300, 500 хил. птици това значи, че става въпрос за тонове препарат“, допълни д-р Гришина.

Според нея в случая може да се говори за споделена отговорност, от една страна с безотговорността на собствениците на фермите, и от друга страна с контролния орган на държавата, който следи за безопасността на храните. „Как толкова месеци се говори за този проблем и чак сега ние сме много изненадани, че и в България го има това нерегламентирано ползване на забранени вещества при продуктивни животни. Тоест това означава, че по една или друга причина агенцията по безопасност на храните, не е била на място“, допълва още д-р Вяра Гришина.Как властта безвъзвратно уврежда мозъка

21.07.2017
 Доказано е, че много от най-ярките лидери в световната история са имали психични заболявания. Признаци на депресивни и маниакални състояния, на тежки форми на биполярност, дисоциативни и тревожни разстройства е имало и при безмилостния Адолф Хитлер, и при дипломатичния Ейбрахам Линкълн, и при пиперливия Уинстън Чърчил и дори при хрисимия Махатма Ганди.

Този факт от години подхранва спор в научните среди по въпроса кое от кое следва - дали неспокойствието на ума е отличителна черта на лидерите като цяло, или обратното - особеностите на лидерската позиция предизвикват отклонения в психиката.

В последните няколко десетилетия спорът прераства в поредица от експерименти и научни трудове, които излизат все с едно и също заключение - второто е. Властта не само променя мисленето и поведението на човек и тежестта й не само може да отключи депресии и личностни разстройства, но влиянието й може да нанесе дори физиологични изменения в мозъка, които завинаги променят отношението към другите хора.

Изповедта на един фермер на втора чаша бира

26.06.2017

 

Тази Наредба 2 ми е все пред очите. Разпечатах я и вечер си я четем с жената, дори и се карамe. Бая време мина докато разберем това за самоконтрола. Абе хора, напишете го точно и ясно – всеки месец по две проби /по една на всеки 15 дни/.

Какво ще ми пишете „две последователни проби за последните два месеца”. Нямаме време да четем гатанки. Правя всичко възможно да съм под тези 400 000 и 100 000 – съответно соматични клетки и микроорганизми, само тях сънувам вечер, ако беше пари щеше да е супер. Лошото е, че като отида на кръчмата колегите ме бъзикат. Те са си писали кравите за месодаини, и никой не им иска мляко, искат им няколко телета за регистрация. Обаче те си доят месодайните крави, вземат си по 1,20 за литър, въртят си синджира и ми се смеят.


Какво постигна за една година първият експертен център по редки болести в България

07.06.2017
П рез 2016 г. в здравната система на България се появи нов вид структура, наречена експертен център по редки болести. Общо 13 такива бяха основани към университетските болници в големите градове в страната в рамките на няколко месеца, като резултат от приети промени преди това в наредбата за условията и реда за регистриране на редки заболявания и референтните мрежи в Европейския съюз.

В тези центрове работят мултидисциплинарни екипи, включително и от различни лечебни заведения, за да откриват и диагностицират редките болести, които по дефиниция се проявяват при един на повече от 2000 души и са най-често генетично заложени. Центровете са необходими, не само за да подобрят и ускорят грижата за засегнатите, но и за да може България да бъде част от европейските мрежи за обмен на информация и опит в проследяването и лечението им, защото така ще може да се създаде по-пълна представа за заболяванията и разпространението им в рамките на ЕС.

Мистериозна бъбречна болест поразява работници по целия свят

24.05.2017
 Мистериозна бъбречна болест поразява работници по целия свят и може би има връзка с климатичните промени.
Едно от местата където заболяването се превръща в епидемия е Ел Салвадор. Това е поредното бедствие в малката южноамериканската страна, която е една от най-сеизмичните зони в света. На нейната територия има 23 вулкана. А до 1992 г. в нея бушуваше кървава гражданска война.

Отново ни лъжат със сиренето. Списък на некоректните производители

12.05.2017

 От "Активни потребители" публикуваха резултатите от своето най-ново проучване за некоректните производители на сирена в България.

Πpи цeли 27 мapĸи ce изпoлзвa нoвa измaмa – дoбaвянe нa eнзимa „тpaнcбyтaминaзa”!

Heзpялoтo cиpeнe мoжe дa бъдe мнoгo oпacнo зa здpaвeтo!
Macoвo производители cлaгaт cyxo мляĸo или пaлмoвo мacлo, a ни лъжaт, чe cиpeнeтo e иcтинcĸo!
Heзpялoтo cиpeнe мoжe дa e мнoгo oпacнo, зaяви Beнциcлaв Дoнĸoв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Лaĸpимa“ пo вpeмe нa диcĸycиятa „Kaĸ лoшoтo cиpeнe вpeди нa здpaвeтo“.
Дpacтични нapyшeния пpи пpoизвoдcтвoтo нa мнoгo мapĸи cиpeнa и cъoтвeтнo зaнижeнo ĸaчecтвo нa пpoдyĸтитe, e oтĸpилa пpи тecтoвe acoциaциятa „Aĸтивни пoтpeбитeли“.
Toвa cъoбщи днec пpeдceдaтeлят нa acoциaциятa Бoгoмил Hиĸoлoв. Toй щe ceзиpa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe (KЗK).
Oт acoциaциятa ca тecтвaли 36 мapĸи cиpeнa.
Πoдxoдитe зa фaлшифициpaнe ca няĸoлĸo – пaлмoви мacлa, вмecтo живoтинcĸи, изпoлзвaнe нa cyxo мляĸo и cъoтвeтнo виcoĸo вoднo cъдъpжaниe и ниcĸa мacлeнocт пpи тeзи пpoдyĸти. Toвa e ycтaнoвeнo пpи 9 oт oбщo 36-тe изcлeдвaни мapĸи cиpeнa и пpи тяx пoдпpaвeнocттa e ĸaтeгopичнo ycтaнoвeнa.
Oт тaблицaтa, пyблиĸyвaнa пoд дaннитe oт изcлeдвaнeтo в caйтa нa „Aĸтивни пoтpeбитeли“, cтaвa яcнo, чe в 6 oт тecтвaнитe пpoдyĸти имa нeмлeчни мaзнини – тoвa ca: 

Черните лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани снесоха яйце!

31.03.2017
 Черните лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани снесоха яйце!

Припомняме, че в края на януари с ентусиазъм отбелязахме проявите на брачно поведение и грижата за гнездото при двойката. Самата изява на такива беше голяма радост и изненада за нас и никой не очакваше да бъде снесено яйце.

Това се случи на 28ми март. За съжаление буквално ден след снасянето му, яйцето беше счупено от птиците. Твърде е вероятно то да не е било оплодено. Счупването на яйцето и други проблеми са типични за младите двойки /така например, наскоро двойка млади белоглави лешояди снесоха яйце – буквално на земята, край волиерата в Тъжа/. Въпреки това, самото снасяне на яйцето е голямо събитие за екипа на Спасителния център и Зелени Балкани и дава големи надежди за бъдещо размножаване на двойката, което би било важно и за завръщането на вида в дивата природа.


Прокуратурата обвини експолицая и сина му за боевете с питбули в Пловдив

12.03.2017

 Районна прокуратура Пловдив повдигна обвинения срещу бившия полицай Иван Иванов и сина му Константин Иванов за Арената на смъртта в район „Северен”, съобщиха от обвинението.

По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена сграда, двамата обвиняеми отглеждали и тренирали 50 кучета от породата „Питбул“ за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол.
Европейска салмонела погубила ацтеките

19.02.2017
 Цивилизацията на ацтеките е изчезнала безследно 20 години след завладяването на Мексико от конкистадорите на Ернан Кортес заради небивала епидемия от салмонела, погубила 80% от ацтеките и другите местни индианци.

Това се казва в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv.org Днес мнозина учени казват, че населението на индианците в Южна и Северна Америка рязко се е съкратило през XV и XVI век след проникването там на конкистадорите, а също на европейски пътешественици. От 20-те милиона индианци, които са обитавали Новия свят до идването на Колумб, са останали по-малко от половината.

Последният мъжки носорог от вида си ходи с въоръжена охрана

29.01.2017
 Какво е да видиш последният по рода си? Да осмислиш, че пред очите ти е уникално чудо, което скоро ще изчезне от лицето на земята?
Судан е последният мъжки судански бял носорог на планетата. Ако той не се чифтоса скоро с една от двете женски в резервата Ол Педжета, видът му е обречен. А шансовете това да се случи са минимални, тъй като Судан е вече на 42 години и всички опити за чифтосването му досега са били неуспешни. Освен тези три судански бели носорога, на света има само още два – и двата се намират в зоопарк, и двата са женски.

Мислите че кокошките са глупави? Помислете отново

24.01.2017
 Пилетата имат репутацията, че са откровено глупави, но в действителност те са изключително интелигентни и дори могат да изпитват съчувствие.

Репутация: Пилетата са по-тъпи от средностатистическата птица – те са малко повече от ходещи фабрики за месо, които имат таланта да снасят вкусни яйца.

Реалност: Най-често срещаната птица в света всъщност е интелигентна, а може би дори и чувствителна към благосъстоянието на себеподобните си, което би могло да повдигне някои неудобни етични въпроси за селското стопанство.

Кой вид може да завладее Земята, ако човекът изчезне?

23.01.2017
 Кой животински вид би могъл да заеме мястото на човека, ако той се самодетронира от почетното си място на планетата чрез война, изпуснат вирус или изменението на климата?

Сайтът LiveScience дава няколко интересни предложения.

Във филма "Зората на планетата на маймуните", хората и маймуните се конкурират за надмощие, след като вирус прави маймуните свръхинтелигентни, докато унищожава повечето хора.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЪВНО-МОЗЪЧНАТА БАРИЕРА?

08.01.2017
 Вероятно сте чували понятието „кръвно-мозъчна бариера” и колко е трудно преодоляването ѝ. Всички лекарства, които трябва да окажат влиянието си върху мозъка, подлежат на специален дизайн, за да притежават свойствата, необходими за преминаване през този контролен пункт. Напоследък се оказва, че бариерата не е толкова непреодолима, колкото си мислехме…

Преди повече от 100 години е установено, че ако в кръвта на животно се инжектира синя боя, тъканите в цялото тяло се оцветяват, с изключение на главния и гръбначния мозък. За да си обяснят това, учените приели, че съществува „кръвно-мозъчна бариера”, която пречи на вещества от кръвта да навлизат в мозъка. В последствие изследователите са научили много повече за структурата и функциите на тази бариера.

Генетично разработена екотрева ще намалява отделянето на метан от кравите

18.10.2016

 Изследователи от датския Университет Орхус разработват нов вид трева, чрез която ще бъде намалено отделянето на метан при оригване на кравите.

По този начин изследователите смятат да намалят влиянието на този газ, създаващ парников ефект в атмосферата. Изобретението ще има голям принос в борбата с глобалното затопляне, съобщава Berlingske.

Учените използвали ДНК-технология, за да създадат тревата, която ще се усвоява по-лесно. Вследствие на това при преживните животни ще се натрупват и отделят по-малко газове.

Мелипони-пчелите без жило

14.10.2016
 Съществуват и пчели, които не жилят, тъй като нямат жило. Те произвеждат мед, който дори се смята за по-ценен продукт.

Пчелите без жило - мелипоните, са аборигенни обитатели на тропическите гори в Азия, Африка и Южна Америка. Общата численост на тези насекоми е 60 вида. Те играят важна роля за опрашването на земеделските култури и за поддържането на биоразнообразието.

Разследват зам.-министър на земеделието

10.10.2016
 Софийската градска прокуратура е започнала проверка по искане на главния прокурор Сотир Цацаров на цялостната дейност на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Това стана след разследване на Нова телевизия, което разкри схема със завишаване на цени по обществена поръчка на Министерството на земеделието и храните.

Задължително ветеринарно изследване, което струва от 57 стотинки се купува за 6 лева с държавни пари, установи медията.