Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Документи и Публични покани » Статии » Птици

Птици

Орнитоза

 ОРНИТОЗА

Орнитозата е заразна болест по домашните и дивите птици. Инфекцията се среща в различни клинични форми - остра, хронична, респираторна, интестинална, септицемич-на. Болестта се причинява от хламидия. Орнитозата е зооноза.

Етиология. Хламидията се представя като елементарни телца с кръгла форма. Развитието на микроба протича в цитоплазмата на заразената клетка и преминава през различни форми на организация и зрелост.

Хламидията едновременно съдържа РНК и ДНК, белтъци, липиди и няколко собствени ензими.

Възприемчивост. При естествени условия от орнитоза заболяват много видове птици. Младите птици са по-чувствителни от възрастните. Човек също е възприемчив и най-често се заразява от патици, гълъби и папагали.

Епизоотологични особености. Източник на инфекция са болните птици и здравите птици-заразоносители. Отделянето на заразата става с всички секрети и екскрети, включително яйцата. Заразяването става аерогенно, алиментарно и трансовариално.

Разпространението на орнитозата става със заразени птици, яйца, пух, пера. Това лесно става с транспорт на папагали, гълъби, канарчета. Важни разпространители на болестта са прелетните птици.

Патогенеза. През някоя от лигавиците хламидията прониква в кръвта и се разнася до всички органи и тъкани. Възниква треска. Предпочитаното място за размножаване на хламидията са клетките на РЕС. Метастатично хламидията се установява в белите дробове, червата, черния дроб, далака, яйцепровода, където предизвиква възпаление и некроза. Преболедувалите птици задълго остават заразоносители и отделят хламидията с носните изтечения, фекалиите, яйцата. Заболяването оставя нестерилен и относителен имунитет с възможност за рецидиви и реинфекция.

Клинична картина. При естествена инфекция инкубационният период варира от 20 до 120 дни.

Клиничните признаци на орнитозата не са характерни и най-силно са изразени при младите птици. Наблюдават се храносмилателни, дихателни и нервни смущения. При младите патета се установяват парези и парализи на крайниците или спазми на различни мускули. При възрастните патици се констатира водниста диария, смущение в равновесието и кахексия. Новоизлюпените от заразени яйца гълъбчета в повечето случаи умират, а възрастните гълъби показват диария, изкривяване на главата и внезапна смърт.

Младите папагали и канарчета заболяват с признаци на хеморагичен ентерит, серозен конюнктивит, липса на апетит и сънливост. Заболяването протича остро и завършва летално за 2-3 дни. При възрастните птици се наблюдават носни изтечения, диария, задух, настръхване на перата, сънливост.

У човека орнитозата протича с признаци на менингит (главоболие), бронхопневмония (кашлица, задух), треска и болки в мускулите и ставите. Бременните жени може да абортират.

Лечение. Използват се тетрациклинови антибиотици с фуража или водата в продължение на 5 дни.

Профилактика и борба. При внос на декоративни птици (папагали, канарчета, гълъби) се провежда карантина. В случай на орнитоза, птиците се унищожават.

При констатиране на орнитоза се налага възбрана. Спират се внос/и износ на птици и птичи продукти към/от заразената ферма.