Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Документи и Публични покани » Статии » Птици

Птици

Хронична респираторна болест по птиците

 ХРОНИЧНА РЕСПИРАТОРНА БОЛЕСТ ПО ПТИЦИТЕ (ХРБ)

Етиология. Хроничната респираторна болест по птиците се причинява от микоплазми.

Възприемчивост. Към естествената инфекция са възприемчиви кокошките, фазаните, гълъбите, пуйките, патиците, гъските. Силно чувствителни са пилетата и пуйчетата.

Епизоотологични особености. Източник на инфекция са болните пилета и кокошките заразоносители. Болните пилета отделят заразата с издишания въздух и носните изтечения. Носачките отделят микоплазми с яйцата. Заразяването става аерогенно или трансовариално като се излюпват заразени пилета от яйцата в инкубатора.

Патогенеза. Микоплазмите отделят токсини, които умъртвяват епитела на мукозата на дихателни пътища, бронхите и въздушните торби. Възниква възпаление, придружено със задух. При чиста инфекция с микоплазми птиците постепенно оздравяват. При усложнения с бактерийна инфекция състоянието на болните птици се усложнява и много от тях умират.

Клинична картина. Болните птици показват вариращи респираторни смущения. Наблюдава се затруднено и хъркащо (свирещо) дишане, пърхане, кихане. От ноздрите и очите има изтечения, клепачите често се слепват. Установява се подуване на инфраорбиталния синус (по-често при пуйките). Забавя се растежът на птиците и усвояването на храната.

Лечение. Повечето щамове микоплазми са чувствителни към антибиотици давани с храната и водата в продължение на 5-7 дни. Това третиране премахва клиничните признаци, без да елиминира микоплазмите от заразените птици.

Източник: www.referati.org