Обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Документи и Публични покани » Статии » Едри животни

Едри животни

Следродилна пареза при кравите

Следродилна пареза при кравите (млечна, родилна треска, залежаване) е вероятно най-често срещаното разстройство на обмяната на веществата при високо продуктивните крави на възраст от трето до осмо отелване. Засяга най-често крави в добро телесно състояние, хранени с богат на белтъчини фураж, както и животни, гледани предимно оборно без достатъчна разходка и движение. Обикновено следродилна пареза се наблюдава преди, по време, а най-често веднага след отелването. Кравите, които са боледували от след родилно залежаване са предразположени към заболяването и при следващите отелвания.

Кравите с млечна треска нямат апетит, телесната температура е понижена до 35-36°С, а дишането е забавено. Болестта се развива бързо, но в някои случаи може да продължи до 7-10 дни. Храносмилателният и поповият апарат не са активни. Животните са неустойчиви при ходене и в много случаи лежат, като главата им е извита в страни или е отпусната на пода. Вимето е отпуснато и млечната секреция намалява. Ако не се вземат мерки за незабавно лечение, за 1-2 дни кравата може да умре.

Като причина за следродилното залежаване се смята рязко засилената нужда от калций, който се отделя с коластрата веднага след отелването. Нуждите от калций се увеличават 2-3 пъти за много кратко време. През този период кравата не може да преустрои своята обмяна и да извлече необходимия калций от своите резерви. Тя има някои изградени механизми (хормонални) за такова извличане, но често те не се включват толкова бързо.

За да се задоволят увеличените нужди на кравата от калций, се засилва абсорбцията му чрез червата. Известно количество от него се извлича и от костната система. Ако кравата не успее да отговори достатъчно бързо на по-високите изисквания за калций, появата на родилна пареза е неизбежна. В последно време беше установено, че ниското съдържание на магнезий в дажбата ограничава способността на кравата да усвоява достатъчно калций.

Лечението на следродилната пареза при кравите се изразява в незабавното възстановяване на равнището на калция в кръвта. Най-ефикасен метод на лекуване на животните е традиционната калциева терапия. Поставянето на една интервенозна инжекция от калциев разтвор, последвана отдаване на разтворен във вода калций през устата няколко часа след това и повтарящо се през 6 часа дава много бърз ефект. Ако кравата продължава да лежи, тя трябва да е под постоянно наблюдение и да й се оказват повече грижи, за да се възстанови по-бързо и изцяло.

Най-ефективният подход за предпазване от след родилна пареза е да се дава ограничено количество калций на кравата през сухостойния период, особено през последните две седмици на бременността. Изискванията за енергия и белтък трябва да бъдат ограничени за дневна млечност около 5 кг.